به گزارش واحد رسانه گروه برنامه ریزی و توسعه سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد، دویست و پنجاه و ششمین نشست هم اندیشی با موضوع نقش شوراهای محلات در حکمروایی خوب شهری در تاریخ 4 اردیبهشت 97 برگزار شد. در این نشست که توسط سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد برگزار شده بود به مساله شوراهای محلات و ارتباط آن ها با حکمروایی خوب شهری و بررسی آسیبهای آنها و پیشنهادات برای بهبود آنها پرداخته شد.
در این نشست سید مجتبی منتظری رئیس دبیرخانه شورای اجتماعی محلات مشهد از افزایش شورای اجتماعی محلات به 180 محله با اجرای طرح 17 منطقهای شدن مشهد خبر داد. منتظری همچنین از تدوین آیین نامه جدید اصلاحی برای شوراهای محلات خبر داد و تاریخ ارائه آن به شورای شهر جهت تصویب را تاریخ نهم اردیبهشت اعلام نمود. منتظری تعداد مصوبات سال گذشته شوراهای محلات را 1223 مصوبه عنوان نمود و اعلام کرد که هر شورای محله به طور متوسط در سال گذشته ده جلسه داشته است. وی با بیان اینکه نقاط ضعف و قوت شوراهای اجتماعی محلات باید ارزیابی شود، اظهار کرد: انتصابی بودن اعضای شوراهای اجتماعی محلات توهین به مردم است، لذا با رویکرد ارتقای سطح مشارکت همه شهروندان، مقرر شده است که ۵٠ درصد اعضای شوراها به صورت مستقیم از سوی مردم انتخاب شوند.
در این نشست احسان براری پژوهشگر حوزه حکمروایی شهری نیز به بیان یافته های تحقیقات خود پیرامون حکمروایی خوب شهری و نقش شوراهای محلات در آن پرداخت. براری افزود : اکنون بهترین مدل برای اداره شهرها، حکمروایی خوب شهری با مشارکت مردم، نهادهای مردمی و بخش خصوصی است. مشارکت مردم در اداره امور شهر نباید صرفا در حد شعار باشد. باید نظارتها و مشارکت مردم در اداره امور شهر امری هرروزه باشد. وی مدل مدیریت شهری در کشور را مربوط به بیست سال پیش در سطح جهانی دانست و گفت : آنچه در حال حاضر به عنوان مدل مدیریت شهری در جهان مطرح است مدیریت مشارکتی و از پایین به بالا است در حالی که هم اکنون در کشور ما مدیریت شهری به صورت از بالا به پایین به شیوه سنتی میباشد. براری یکی از مشکلات کنونی مدیریت شهری در کشور را این عنوان کرد که اصولا برای مدیریت شهر مدلی در کشور نداریم و تمام توان مدیریت شهری صرف رفع و رجوع موارد جاری و روزمره میشود. وی یکی از الزامات استقرار حکمروایی خوب شهری درکشور را تدوین مدلی بومی حکمروایی خوب شهری متناسب با شرایط قانونی و فرهنگی و اجتماعی کلانشهرهای کشور دانست.
براری با بیان مدلهای جهانی حکمروایی خوب شهری افزود : در حال حاضر در تمام متون علمی کشور تنها به مدل سازمان ملل متحد در زمینه حکمروایی خوب شهری اشاره میشود در حالی که حداقل هشت مدل جهانی مناسب دیگر در این زمینه وجود دارد که به آنها توجه نشده و باید با تجمیع این مدلها آنها را بومی سازی کرد.
وی یکی از الزامات اصلی حکمروایی خوب شهری را محلهمحوری برشمرد و افزود: مشارکت مردم، نهادهای مردمی، بخش خصوصی و فعالان اقتصادی در اداره امور شهر باید در سطوح مختلف شکسته شود تا اثربخش باشد؛ بنابراین مدل حکمروایی خوب شهری در سطوح مختلف منطقهای و محلهای تقسیمبندی میشود.براری گفت: اکنون تعداد اعضای شوراهای اجتماعی محلات ١۵ نفر است که از این تعداد هشت نفر، دولتی یا شبهحکومتی هستند. این ساختار باید به نحوی چیده شود که تعداد اعضای شوراهای محله کاهش یابد و به هفت نفر برسد که امکان تصمیمگیری و جمعبندی وجود داشته باشد. وی با بیان اینکه اعضای شوراهای اجتماعی محلات به صورت تقریبا انتصابی انتخاب میشوند، افزود: شاید برگزاری انتخابات برای تعیین اعضای شوراهای اجتماعی محلات با موانع قانونی مواجه باشد، اما میتوان با ایجاد سازوکارهای مشخص، اعضای شوراها را انتخاب کرد. این پژوهشگر حوزه حکمروایی شهری ادامه داد: شوراهای اجتماعی محلات باید تبدیل به شوراهای مشارکت مردمی در سه سطح محلی، منطقهای و شهری شود و دارای اختیارات بیشتری باشد. به گفته وی، فضای سبز، بازیافت، فنی و عمران، هنری و زیبایی شهری، فرهنگی و اجتماعی از عرصههای مشارکت و تصمیمگیری در شوراهای اجتماعی محلات در سطح محلی است. براری با بیان اینکه قرار نیست شورای اجتماعی محلات در سطح شهری، رقیب شورای شهر باشد، گفت: در سطح شهری میتوان کمیسیونهای مشورتی نخبگان در حوزههای مختلف تشکیل داد تا موضوعات مدنظر شورای اسلامی شهر ابتدا در این کمیسیون بررسی شود.
در این نشست دکتر محمدرحیم رهنما عضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد و رئیس پژوهشکده زیارت و گردشگری نیز به بیان نظرات خود در خصوص محله محوری پرداخته و عنوان داشت : مدیریت شهری در پیشرفت و توسعه یک کشور نقش اثرگذاری دارد، لذا فعالیتهای این نهاد بهویژه باید مورد ارزیابی قرار گیرد و نقاط ضعف آن برطرف شود. شورای محلات اگر انتصابی باشد، نمیتواند خواستههای مردم را نمایندگی کند. اعضای شوراهای اجتماعی محلات باید انتخابی باشند و به صورت مستقیم از سوی مردم تعیین شوند.